VPS vs VPN

VPS vs VPN – Welke is de Juiste Keuze voor Jou?

6 Mins Read

PureVPNVPS vs VPN – Welke is de Juiste Keuze voor Jou?

Hoewel VPS en VPN vergelijkbaar klinken, zijn het twee totaal verschillende diensten. Ze hebben verschillende functionaliteiten en doeleinden, waardoor ze niet door elkaar kunnen worden vervangen.

Je wilt niet de verkeerde technologie kiezen voor jouw persoonlijke of zakelijke behoeften, dus het is belangrijk om te begrijpen wat VPS’en en VPN’s zijn en wat ze doen.

In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over VPS versus VPN, zodat je het systeem kunt kiezen dat het beste bij je past.

VPS versus VPN

Wat is een VPS?

VPS staat voor Virtual Private Server. Kort gezegd is dit een type webhosting voor bedrijven en particulieren die hun website of applicatie op internet willen hosten. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten webhosting beschikbaar, zoals cloud VPS-hosting, dedicated hosting, VPS-hosting en shared hosting, om er een paar te noemen.

VPS-hosting is in dit opzicht een combinatie van dedicated en shared serverhosting. Net als bij gedeelde servers bedient het meerdere klanten tegelijk. Elke klant wordt echter gescheiden gehouden op hun eigen virtuele server, wat zorgt voor de flexibiliteit, prestaties en privacy van een dedicated server.

Er zijn twee soorten virtuele servers: beheerd en onbeheerd. Een onbeheerde VPS wordt geleverd met een besturingssysteem en niet veel meer. Je moet deze zelf configureren om de beste ontwikkelomgeving voor je project te creëren.

Met een beheerde cloud VPS-hostingoplossing is de server al geïnstalleerd en geconfigureerd om je website te hosten. Beheerde virtuele serverproviders zoals Hostinger implementeren en stellen zaken zoals de firewall, webserver en back-ups in, zodat jij je kunt richten op het bouwen van je project. Dit is dan ook de favoriete keuze van veel gebruikers.

Hoe werkt een VPS?

Een VPS werkt via een proces dat virtualisatie wordt genoemd. Hierbij wordt een hypervisor – gespecialiseerde software – gebruikt om één fysieke server op te splitsen in meerdere virtuele servers.

Bij traditionele VPS betekent dit dat een fysieke server wordt verdeeld in verschillende, onafhankelijk functionerende virtuele servers, elk met hun eigen deel van de middelen van de fysieke server, zoals schijfruimte, CPU en RAM.

De geïsoleerde virtuele omgevingen die door de hypervisor-software worden gecreëerd, worden virtuele machines (VM’s) genoemd. Bovendien kunnen klanten hun eigen besturingssysteem (OS) op hun VM’s installeren, zodat ze een breed scala aan toepassingen kunnen draaien en zonder onderbrekingen kunnen communiceren.

Waar gebruik je een VPS voor?

Hoewel sommige mensen VPS-hosting gebruiken om CPU-intensieve videogames te spelen of bepaalde software uit te voeren, zijn VPS-diensten vaak vooral relevant voor zakelijk gebruik. Je hebt VPS-hosting nodig als je je in een van de volgende situaties bevindt:

  1. Je hebt een of meerdere websites die veel verkeer ontvangen
    Host je websites met duizenden bezoekers per dag? Omdat een VPS snel en betrouwbaar is, kan het grote, druk bezochte websites ondersteunen. Daarom stappen veel bedrijven over van gedeelde hosting naar VPS-hosting wanneer hun websites beginnen vast te lopen door het delen van bronnen met andere klanten.
  2. Je gebruikt ingewikkelde software
    Heb je een of meerdere servers nodig om geavanceerde applicaties, planningssoftware of andere complexe programma’s te draaien? Een VPS is dan de beste optie. Het is een betaalbare maar betrouwbare en private serveroplossing.
  3. Je host e-commerce websites
    Als je een website hebt met e-commercefunctionaliteit, heb je mogelijk de extra kracht van een VPS-server nodig om alles soepel te laten draaien. Bovendien wil je niet dat je website uitvalt wanneer een klant op het punt staat iets te kopen.
  4. Je wilt een gepersonaliseerde serveromgeving
    Met VPS-hosting heb je volledige controle over je server. Je krijgt niet alleen root-toegang, maar je kunt ook je eigen OS installeren. Het is aanzienlijk gemakkelijker om VPS-servers aan te passen aan je behoeften dan gedeelde servers.
  5. Je hebt schaalbare serverbronnen nodig
    Groeit je bedrijf snel? In tegenstelling tot andere servers kan een VPS gemakkelijk worden opgeschaald naarmate het verkeer op je website toeneemt. Je bent niet beperkt tot één fysieke server, waardoor je de vrijheid hebt om je bronvereisten indien nodig te upgraden.

Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network. Simpel gezegd creëert het een veilige en private verbinding via het openbare internet, zodat je anoniem kunt browsen en al je gegevens worden beschermd. Dit gebeurt door je verkeer via het servernetwerk van de VPN-provider te sturen voordat het zijn bestemming bereikt.

Hierdoor lijkt het alsof je online activiteit afkomstig is van de locatie van de VPN-server in plaats van je eigen locatie. Bovendien beschermt tunneling je persoonlijke gegevens verder door ze gescheiden te houden van de rest van het internet. Een VPN versleutelt ook je verzoeken, waardoor het voor je ISP of cybercriminelen moeilijker wordt om toegang te krijgen tot je gegevens.

Hoe werkt een VPN?

VPN-providers beheren honderden of duizenden servers die strategisch in verschillende landen over de hele wereld zijn geplaatst. Bij verbinding met de VPN op je desktop, smartphone of router, wordt al je verkeer naar de gekozen server gestuurd voordat het de applicatie of website bereikt die je wilt gebruiken.

Dit verbergt je echte IP-adres en laat het lijken alsof je verkeer afkomstig is van de locatie van de VPN-server. Je kunt je virtuele locatie naar elke stad of elk land wijzigen en geografische beperkingen en censuur gemakkelijk omzeilen.

Tunneling werkt door je datapakketten te encapsuleren voordat ze over het internet worden verzonden. Hoewel deze techniek het moeilijker maakt voor derden om je gegevens te lezen, biedt het alleen geen beveiliging.

Daarom worden je gegevens ook beschermd met encryptie, zodat ze niet kunnen worden onderschept of ontcijferd door derden. De meest populaire VPN-protocollen die momenteel worden gebruikt zijn PPTP, SSTP, IKEv2/IPSec, L2TP/IPSec en OpenVPN. Elk van hen heeft zijn voor- en nadelen, maar we raden aan om OpenVPN te gebruiken vanwege de robuuste encryptie en hoge prestaties.

Waar gebruik je een VPN voor?

Vroeger werden VPN’s vooral gebruikt door bedrijven om werknemers op afstand veilig toegang te geven tot bronnen op het bedrijfsnetwerk. Tegenwoordig gebruiken veel mensen VPN’s om verschillende redenen, zoals:

  1. Privacybescherming
    Wanneer je normaal gesproken toegang tot internet krijgt, blijven je online activiteiten blootgesteld aan geïnteresseerde partijen zoals hackers, overheidsinstanties en adverteerders. Met een VPN kun je gebruikmaken van encryptie van militaire kwaliteit en IP-adresmaskering om je online activiteiten te verbergen. Het resultaat? Je kunt het internet doorzoeken zonder je privacy in gevaar te brengen.
  2. Toegang tot geblokkeerde inhoud
    Veel streamingdiensten implementeren geografische beperkingen om te voldoen aan licentieovereenkomsten. Netflix beperkt bijvoorbeeld de inhoud tot bepaalde landen, terwijl BBC iPlayer de inhoud beperkt tot inwoners van het Verenigd Koninkrijk. Een VPN geeft je een IP-adres uit elk land ter wereld, zodat je deze obstakels gemakkelijk kunt omzeilen.
  3. Veiligheid op openbare Wi-Fi
    Openbare Wi-Fi is gratis en handig, maar het gebruik ervan vormt een serieus risico voor de beveiliging van je gegevens. Deze netwerken missen immers adequate beveiliging, waardoor hackers eenvoudig toegang kunnen krijgen tot je niet-versleutelde informatie. Met een VPN kun je echter je hele verbinding versleutelen en veilig verbinding maken met elk open Wi-Fi-hotspot.
  4. Omzeilen van ISP-throttling
    De meeste internetproviders kunnen je bandbreedte beperken voor specifieke websites of verkeerssoorten, zoals P2P-verkeer. Dit vertraagt je internetverbinding, waardoor activiteiten zoals streamen of downloaden lastig worden. Met een VPN kun je verbergen wat je online doet voor je internetprovider en genieten van een onbeperkte snelheid.
  5. Omzeilen van Wi-Fi-beperkingen
    Sommige school- en universiteits-Wi-Fi-netwerken bieden geen onbeperkte toegang tot het internet. Daarom kun je mogelijk geen toegang krijgen tot bepaalde websites omdat ze als afleidend worden beschouwd. Met een VPN kun je deze beperkingen snel omzeilen en vrij surfen! Leer hoe je een VPN kunt gebruiken voor school-Wi-Fi.

VPS vs. VPN: De Verschillen

Zowel VPS’en als VPN’s maken gebruik van servers en virtuele technologie, maar daar houden de overeenkomsten op:

  • Een VPS is bijzonder handig voor bedrijven omdat het krachtige en kosteneffectieve hosting biedt voor websites, applicaties en meer.
  • Een VPN kan zowel bedrijven als individuen helpen hun virtuele locatie te wijzigen en hun privacy te vergroten.
  • In tegenstelling tot VPS’en hosten VPN’s geen applicaties of websites – ze beschermen je gegevens en verbergen je echte identiteit.
  • VPS’en bieden voornamelijk serverhosting, niet beveiliging. Dit betekent dat gegevens, applicaties en websites die op deze servers worden gehost, kwetsbaar kunnen zijn voor overheidstoezicht of datalekken.
  • Miljoenen mensen gebruiken een VPN om hun beveiliging en privacy te vergroten. Het biedt functies zoals encryptie van militaire kwaliteit, no-log-beleid, IP-adresmaskering, kill-switches, enzovoort.

Kortom, een VPS is een betaalbare hostingoplossing, terwijl een VPN een hulpmiddel is dat je veilig en privé verbindt met het internet vanuit meerdere locaties.

Kan ik mijn VPS als een VPN gebruiken?

Ja, dat kan. Sommige technisch onderlegde mensen gebruiken VPS-hosting om hun eigen VPN te maken. Ze doen dit omdat ze geen abonnementskosten willen betalen aan VPN-bedrijven of omdat ze deze diensten niet vertrouwen met hun informatie (hoewel er veel gerenommeerde VPN-providers zijn met strikte no-log-beleidslijnen, zoals PureVPN).

Hoewel dit je meer controle geeft over je VPN, heeft een VPS dezelfde beveiligingskwetsbaarheden als elke andere fysieke server. Daardoor zijn je gegevens mogelijk niet zo privé als je zou willen. Daarnaast vereist het opzetten van een eigen VPN-server veel technische kennis en is het geen eenvoudige taak.

Als je een VPN op een VPS niet goed instelt, loop je het risico meer van je persoonlijke gegevens bloot te stellen. Mogelijk profiteer je ook niet volledig van de voordelen van een VPN, zoals het versleutelen van je gegevens of het omzeilen van geografische beperkingen. Tenzij je over de juiste vaardigheden en middelen beschikt om een eigen VPN te bouwen, kun je beter kiezen voor premium VPN-aanbieders.

Eindoordeel – VPS vs. VPN

Het gaat niet om welke technologie beter is, maar om het juiste gebruik voor het juiste doel. Als je veilige externe toegang voor je medewerkers wilt bieden, is een VPN je beste optie. Daarnaast gebruiken veel mensen VPN-diensten voor de voordelen die ze bieden, zoals verhoogde beveiliging op openbare Wi-Fi, toegang tot geblokkeerde inhoud en meer.

Als je je applicatie, website of e-commercewinkel wilt hosten, dan is een VPS wat je bedrijf nodig heeft. Voor individuen kan een VPS de juiste keuze zijn als ze CPU-intensieve taken willen uitvoeren of ingewikkelde applicaties willen draaien. Als je echter een gewone internetgebruiker bent, heb je waarschijnlijk geen VPS nodig.

Nu je weet wat deze twee diensten zijn, hoe ze werken en waarvoor ze worden gebruikt, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen tussen VPS’en en VPN’s.

Have Your Say!!

Sluit je aan bij meer dan 3 miljoen gebruikers om internetvrijheid te omarmen

Meld je aan bij PureVPN voor volledige online beveiliging en privacy met een verborgen IP-adres en versleuteld internetverkeer.